14 Mart 2017 Salı

Kabil || Jose Saramago

Kitap Adem ile Havva’yı anlatarak başlıyor.

Oğulları Kabil kardeşi Habil’i öldürünce Efendi onu lanetleyerek evinden uzaklaştırır. Kabil bundan sonra alnındaki kara leke ile zaman ve mekan kavramı olmadan yolculuk etmeye başlar. Bir çok Eski Ahit diyarında dolaşır. Lilith’ten Eyüb’e, İbrahim Peygamber’den Nuh’a kadar beklenmedik yerlerde ve zamanlarda karşısına çıkan bu insanlar suç, adelet, boyun eğme, savaşlar ve katliamlar hakkında yaşadıkları ve söyledikleri ile bizimde olayları sorgulamamızı sağlıyor.
Saramago'nun ölmeden önce yazdığı son romanını okurken sadece virgül ve nokta kullandığı için bazen kim konuşuyor tutturamadım. Hiç paragraf yok düz ara yazmış. Edebiyat, felsefe, sorgulama aklında ne varsa bu masalsı kitabına sığdırmış.
Noktalamadan dolayı okuması biraz zorlasa da anlattığı kadim şahsiyetleri okumak güzeldi.
⚜Yoksulların hayalgücü geniş olur, dedi kabil, hatta hayalgücünden başka bir şeyleri olmadığı bile söylenebilir, (sf.114)
⚜Kadınları tanımadığın anlaşılıyor, her şeyi yapabilir onlar, iyiyi de kötüyü de, canları isterse taca tahta tenezzül etmeyip âşıklarının giysisini nehirde yıkamaya da giderler, herkesi ve her şeyi ittirip tahta oturmaya da, ellerinden her şey gelir, (sf.46).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder