24 Şubat 2017 Cuma

Cemile || Cengiz Aytmatov


Çok güzel bir kız olan Cemile, varlıklı bir aileye gelin olarak gitmiştir. Evlendikleri yıllarda II. Dünya Savaşı başlamış, Cemile’nin kocası da savaşa katılmıştır. Savaş başlayalı üç yıl olmuştur. Köyün erkekleri savaşa gittikleri için onların işlerini kadınlar yapmaktadır ve Cemile küçük kaynı ile cephe için istasyona buğday taşımaktadır.

Kitap Cemile tarafından değil de kaynı tarafından anlatılmış. Savaş zamanını, köyde ki durumu, kadınların erkek gibi iş yapmak zorunda kaldıklarını ve Cemile’yi onun ağından okuyoruz. Kocası savaşa gitmiş yalnız bir kadın olan Cemile ve savaştan bir ayağı topal olarak geri dönerek, köydeki işlere yardım eden Danyar arasında gelişen aşkı bir çocuk gözüyle anlatıyor.

Anlatıcının küçük bir çocuk olduğunu ve 1958 yılında yazıldığını düşünürsek güzel bir roman. Ama “En güzel aşk romanı” diyen eleştirmenler olmuş, ben o etkiyi hissedemedim doğrusu, birebir anlatımla yazılsaydı belki… Kelimeler güzel işlenmiş olsa da duygu yoğunluğu azdı, “Beyaz Gemi” kitabını daha çok sevmiştim.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder