22 Ocak 2017 Pazar

Dönüşüm || Franz Kafka


Gregor Samsa bir sabah uyandığında kendisini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buluyor. Kitapta bir böceğin ailesini ve yaşadıklarını okuyoruz. Düz bir şekilde okunduğu zaman kitap çok basit gibi geliyor ama daha derine indiğimizde aslında bize neyi anlatmak istediğini daha iyi anlıyoruz.

Gregor’un dönüşümü aile bireylerinin kabullenemediği bir durum haline gelince Gregor’da çevresini farklı bir şekilde incelemeye başlıyor. Daha önce ailenin geçimini sağlayan ve saygı duyulan bireyken dönüşüm yaşadığı zaman yani artık işe yaramaz olduğu zaman tiksindirici, yük olan ve bakması zor olan bir varlık haline gelmiş oluyor. Sıkı aile bağlarının olduğunu düşünen Samsa’nın bu dönüşümü ile ailesinin bile kendisine nasıl sırt çevirdiğine, nasıl eziyet ettiğine, korkusuna ve yok oluşuna şahit oluyoruz.

Çok sağlam psikolojik tahlilleri olan bir kitaptı. Duygu geçişleri ve yoğunluğu çok güzel anlatılmış. Bu kitap filme de uyarlanmış, nette bulup seyrettim ama daha çok tiyatro tadında gibi bir seyreti çıkmış ortaya. Kitabı okuyan varsa filmini de seyredebilir bende , 1975 yapım ve görüntü kalitesinin de biraz düşük olduğunuda belirteyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder